Whiskyns historia

I många år har alkohol varit en vanlig dryck i hela världen, framför allt vid festtillfällen eller vid lite ”finare” tillfällen. Det finns lite olika typer av alkoholdrycker till exempel whisky, punsch, öl, vin, champagne, med mera. Beroende på tillfälle och efter smak och tycke, så finns det ett stort utbud på marknaden, vilket gör att det finns något som passar alla. Whisky eller livets vatten som man också kallar det, har blivit en av många alkoholdrycker som det dricks väldigt mycket av. Under 1800-talet konkurrerade whiskyn med punschen dock, men på slutet av 1800-talet gick whiskyn om punschen och blev den nya ”innedrycken”.  I Sverige var det under 1900-talet som whiskyn gjorde sin verkliga ”karriär” och blev till slut en kär folkdryck. Man brukar ofta relatera whisky till äldre herrar, ofta med en pipa till, men så är inte fallet idag, även om många fortfarande kallar det för en ”gubbdryck”. Idag dricker både män och kvinnor whisky och det är en väldigt vanlig dryck i samhället.

Whiskyn kommer troligen från Irland

Många tror att whiskyn kommer från Skottland, men så är inte fallet. Det finns många teorier och antydanden om att whiskyn ursprungligen kommer från Irland, Skottlands grannland. Det var under 700-talet som keltiska munkar försökte tillverka parfymer och därmed upptäckte dem att parfymen också var drickbar. Femhundra år senare anammade Skottland idéen från munkarna och började utveckla drycken, sedan var tillverkningen igång med viss förfining. Vilket i sin tur har resulterat i whiskyn vi dricker idag, samt att många whiskysorter kommer från Skottland. Som ovan nämnt är det också anledningen till att många tror att whiskyn ursprungligen kommer från Skottland, vilket den då inte gör.

Lite olika whiskysorter som finns idag

Lite olika whiskysorter som finns idag

Det finns ett brett utbud av whiskysorter att välja bland men några av dem är, Single Malt Scotch, Grain Whisky, Blended Scotch Whisky, Blended Malt Whisky, Bourbon och många fler. Whiskyn är baserad på spannmål och lagras på fat, men smaken på whiskyn varierar beroende på hur den tillverkas och vart i världen den tillverkas. Med tanke på de olika varianterna idag så varierar även priserna på de olika sorterna kraftigt, det kan vara allt från 100 kronor per flaska upp till 200 000 kronor per flaska. År 2019 såldes en whisky för 1,45 miljoner pund, vilket motsvarar 18 miljoner svenska kronor och har blivit världens dyraste whisky. Whiskyn som kommer från Skottland, var av märket ”The Macallan” och var cirka 60 år gammal. Märket The Macallan tog rekordet innan också och det är alltså den andra whiskyn från The Macallan som tar rekordet som världens dyraste whisky. Den dyraste whiskyn som säljs i Sverige idag kostar uppåt 50 000 kronor och är av märket Port Ellen Old & Rare Sherry Cask. Whiskyn kommer ursprungligen från Skottland och är 33 år gammal. Sveriges billigaste whisky ligger på 89 kronor för en 200 milliliters flaska och är av märket The Famous Grouse, och även denna whisky kommer från Skottland. Som regel kan man säga att, ju äldre whiskyn är desto dyrare blir den också, men det beror ju givetvis på fler faktorer än bara åldern, smak exempelvis.