Whiskydrinkar

Whisky är en spritdryck som har blivit destillerad och framställd av olika spannmål, för att sedan lagras på ekfat. Den bruna drycken förknippas först och främst med länderna Skottland, Irland och USA, men faktum är att även Japan producerar mycket whisky.

Vanligtvis avnjuts whiskyn som den är med eller utan is, men spritsorten är väldigt god att blanda drinkar med. Det finns ett flertal mycket kända cocktails och drinkar. Varje bar med självaktning kan blanda till en Mint Julep, Old Fashioned eller Manhattan, dessutom finns det restauranger där det går att beställa en god Irish Coffee efter maten.

Blanda drink för bästa resultat

Innan det är dags att blanda drinkar och vara bartender där hemma, så finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Se till att råvarorna har bra kvalitet. Ska det exempelvis vara juice i drinken bör den vara färskpressad. Is finns i de flesta drinkar och då är det viktigt att den kall, färsk och torr, annars riskerar drinken inte bli tillräckligt kall eller blaskig.

Något som ingår i många drinkar är sockerlag. Det är väldigt enkelt att göra själv genom att lika delar av vatten och socker kokas upp. När sockret har löst sig är sockerlagen klar och går att förvara upphälld i en flaska 14 dagar i kylen.

Glöm inte bort garnering, vilket oftast blir pricken över i:et. Se till att ha klyftor eller skivor av färsk frukt och kryddor. Det går även att använda färska bär i drinkar. Mynta, citronmeliss och lime är några av klassikerna som förekommer i drinkar. En färdigblandad drink bör serveras omgående så den inte riskerar att dela sig. Det bör också finnas alkoholfria alternativ för de personer som föredrar det.

Blanda drink för bästa resultat
Blanda drink för bästa resultat

Tips på whiskydrinkar

Den drink som tillhör favoriterna bland whiskydrinkar kallas för Old Fashioned. Drinken har anor från 1800-talet i Kentucky i USA och det sägs att Teddy Roosevelts gärna drack den. Old Fashioned har även förekommit i serien “Mad Men” där huvudkaraktären hade drinken som sin favorit. Ingredienserna i cocktailen är bourbon, sockerlag och angostura bitter, samt apelsintwist som dekoration.

En favorit bland whiskydrinkar är Whisky Sour och den blandades till för första gången i Wisconsin, USA, år 1872. Ska man blanda denna cocktailen gäller det att vara noggrann då äggvitan behöver vara vispad perfekt. Ingredienserna i drinken är bourbon, citronjuice och äggvita, samt garnera med en lime- eller citronskiva. Det går också att blanda i lite ananasjuice om man vill det.

Cocktailen Manhattan är en klassiker bland whiskydrinkarna. Perfekt för de personer som tycker om whiskyns smak. Det traditionella sättet att blanda denna drink är att använda sig av en råg whisky, men det funkar även med en vanlig bourbon. Det är bra att använda sig av en whisky och vermouth som man gillar för att få bästa resultatet. Ingredienserna i Manhattan är whisky, söt vermouth och angostura bitter. Till garnering används ett maraschinokörsbär.

En historisk och traditionell whiskydrink som har anor ända tillbaka till år 1784 i södra USA är Mint Julep. Med tanken på att drinken har överlevt så många århundranden på nacken är det inte konstigt att den är god. Ingredienserna i cocktailen är bourbon, sockerlag och färsk mynta, samt garnera med en kvist mynta.