Whisky till efterrätten

De flesta förknippar med ett sippande av whisky och med en cigarr i handen sittandes i en skinnfåtölj framför en sprakande och värmande brasa. Fast det är inte så ovanligt som man tror att kombinera whisky och efterrätter. Anledningen till att det ska drickas denna gyllene dryck till en söt rätt är att whiskyn har ett flertal nyanser och en hel palett av smakupplevelser. Speciellt om man jämför med vin och detta gör att det öppnar upp sig en helt ny och spännande värld. Då man kombinerar whisky till och/eller i efterrätter.

Det går alltså att använda och dricka whisky till olika delikata efter- och maträtter som i sin tur förhöjer sinnena. För att få den perfekta kombinationen får var och en prova sig fram som passar sitt tycke och smak bäst. Det kanske är godare att dricka whiskyn till eller så är det bättre att ha i drycken som smaksättare i desserten. I whiskyn hittas underbara aromer och härliga smaker som spänner från pomerans, tjära och nötter, till päron och citrus. Detta otroliga spann är rafflande att experimentera med i samband med efter- och maträtter.

Flambera

efterrätt

Förutom att sippa lite whisky efter maten går det att flambera desserter, vilket blir ett extra underhållande moment om man har gäster. Att flambera innebär att en rätt blir lite svedd eller bränd. I en stekpanna finns råvaran som exempelvis kött eller pannkakor och därefter hälls en skvätt alkohol av något slag. Därefter tänderna man alkoholen som kommer att brinna, vilket ger en rund smak till rätten. Detta samtidigt som spritsortens doft sprids i rummet. Alkoholen försvinner från drycken så det går att servar efterrätten till både stora som små. Till en dessert bör man ha en lite sötare whisky, rom eller likör.

Sås eller grädde

För att höja smaken på till exempel en äpplekaka, glass eller annan tillagad efterrätt kan man hälla på en sås som innehåller whisky. Detta gäller detsamma för vispad grädde då whiskyn tillsätt som en smakförhöjare och ger det lilla extra till desserten.

Choklad + Whisky = Sant

När en whisky smaksätts hos tillverkaren använd bland annat vanilj, nötter eller dadlar. Därför är det faktiskt inte så konstigt att whisky och choklad är en ljuvlig kombination. Antingen kan man på en whisky utan fatkaraktär och rökighet till en god chokladtryffel eller krämig chokladdessert. Annars går det att hälla i några droppar whisky i kladdkakan gjord på choklad och den kommer ge en helt ny dimension smakmässigt. Något som är viktigt är att använda choklad som har en hög kakaoprocent så att chokladsmaken framhävs ytterligare av whiskyn.

Ostbricka och whisky

Det tillhör inte ovanligheterna att det serveras en ostbricka istället för eller som ett komplement till en söt efterrätt, som en härlig avrundning efter måltiden. Det finns visserligen delade meningar när en ostbricka ska serveras. Oavsett vilket fungerar det alldeles utmärkt att servera en eller flera sorters whisky till. En bra tumregel är att man har en mildare whisky till milda ostar och en rökigare whisky till starka ostar och grönmögelost. Det finns till och med ostar som har smak av whisky som blir en härligt god kombination att ha till ostbrickan.