Whiskey – Definition och sorter

Detta är en blogg ägnat till en av världens ädlaste drycker, Whisky. Jag tänkte här gå igenom det jag kan och lärt mig kring detta ämne och det flytande guld som flaskorna innehåller. Visst, det finns många olika mängder av whisky, många olika sorter och tillverkare och alla har vi våra olika favoriter när det gäller vad som är godast. Men i allra flesta fall så är majoriteten eniga om att en klassisk, single malt, är det bästa av vad drycken kan erbjuda. Det är också därför som så många valt att skriva om just denna typ av whisky och personligen måste jag hålla med, single malt är också min favorit. Trots detta tänkte jag inte främst fokusera på single malt här utan istället blended whisky som denna kallas och som säljs i betydligt större mängd än den mer eleganta single malt whiskyn, mycket på grund av dess tillgänglighet men framför allt på grund av prisskillnaden, då en blended whisky är betydligt billigare jämfört med en single malt, speciellt med en äldre single malt.

Malt- och grainwhisky

Tillverkningsprocessen bestämmer vad för typ av Whiskey som ska produceras. De val man gör när det gäller spannmål avgör vad för smak och sort man har för avsikt att producera, där det främst finns två huvudgrupper inom whiskykategorin, maltwhiskey och grainwhiskey. Den förstnämnda, maltwhisky produceras på ett enda sädesslag, maltkorn. För att en whisky ska få kallas single malt måste den vara gjord på ett enda sädesslag, hos en sprittillverkare, vid ett tillfälle och först då får den kallas för ”Single malt whisky”. Den kan blandas med annan producerad whisky av samma typ, för att få fram den smakprofil man är ute efter.  Många länder har väldigt strikta lagar när det gäller recept för single malt tillverkning, främst platser som Skottland och Irland, där en whisky inte bara måste tillverkas på detta sätt, den måste också lagras ett visst antal år innan den får bära namnet ”Single malt”.

När det gäller grainwhisky så tillverkas den med minst ytterligare ett sädesslag utöver maltkorn. De mest populära sädesslagen som används idag innefattar majs, vete eller råg. Slutprodukten brukar då i regel också ha det andra sädesslaget med i namnet så som majswhisky. Det finns också varianter som blandar både malt- och grainwhisky och dessa kallas då i regel för blended whiskys och är bland e mest populära whiskytyperna i världen, även om dom inte nödvändigtvis kan uppnå samma kvalité som en gammal single malt.

Kombinerade drycker

Single malt whisky representerar en whisky som är gjord från en batch av sädesslag, och framtagen genom en bränning. Slutprodukten blandas i regel med olika versioner av samma tappning, produkter som tappats på olika fat för att skapa en viss smakprofil, som sedan kombineras för att den smakprofil man är ute efter.

Single Cask eller single barrel är en whisky som är gjord från en enda spritproduktion. Denna blandas inte med tidigare producerade single malt whisky, vilket gör att den lagrats på ett och samma fat och således fått den smakprofil som just de fatet hade. När sedan denna whisky tappas på flaska lägger man i regel till information om fatet i whiskyns beskrivning och etikett.

Blended malt är en whisky som är gjord av single malt whisky, som bränts vid flera olika tillfälle. Genom att blanda olika tappningar kan man inte längre kalla den för en single malt, därav namnet blended malt.

Blended whiskies är som jag nämnde här ovan en blandning av whisky som är producerad på olika sädesslag och andra tillägg, för att få fram den smakprofil man är ute efter. Majoriteten av världens populäraste whisky är producerad på detta sätt och där Scotch, Irish eller Candian whisky nästan alltid beskriver och producerar blandade variationer.

Cask strength är en whisky som är väldigt stark och kraftfull då den är framtagen speciellt för att ge just denna kraftiga smak. Personer som i regel köper en cask strength uppmanas att blanda ut whiskyn till en sådan nivå att den faller I deras tycke och smak. Att dricka en outspädd cask strength kan vara väldigt tungt för smaklökarna.