Vilken typ av whiskey tilltalar dig?

När det gäller whiskeyälskare så är denna grupp i stort sätt fördelad i två grupper, där den ena föredrar en god blended whiskey, men som även kan avnjuta en finare single malt om tillfälle ges samtidigt som den andra gruppen föredrar en single malt men som I regel aldrig skulle få för sig att dricka något annat än just single malt. Att ge en blended whiskey till en single malt älskare kan ses som en förolämpning.

Detta är precis det som hände mig för många, många år sedan. En av mina bröder som normalt sett varken drack eller rökte hade sakta men säkert börjat uppskatta en god whiskey och här var det endast single malt som gällde. Till detta avnjöt han också en god cigarr, som exempelvis en fin Cohiba eller liknande. Med andra ord lite av en finsmakare kan man kalla det. Hans intresse för både whiskey och cigarrer växte med åren, något som vi andra bröder inte ännu hade fått upp ögonen för, framför allt inte jag då jag drack väldigt sällan alkohol men också på grund av att jag inte hade lärt mig att uppskatta dessa komplexa men otroligt goda smaker just då, något som jag mer än väl kompenserat för nu under senare år.

Den perfekta gåvan

I vilket fall som helst så hade jag befunnit mig nere i Thailand under vintermånaderna och som det så vanligt bör, så inhandlades det presenter och gåvor till släkt och vänner där hemma, när det var dags för hemresan tillbaka till Sverige. Till mina övriga två bröder var det inte allt för svårt att välja vad det var jag skulle köpa men när det gällde just denna bror, var det lite svårare. DÅ slog det mig att han gillade ju whiskey och cigarrer och sagt och gjort, jag begav mig iväg för att handla detta. Problemet var bara att jag inte visste ett smack om varken det ena eller det andra men hade fått rådet att köpa just Cohiba när det gällde cigarr vilket det också blev. Värre var det med vilken typ av whiskey jag skulle köpa. Tror jag stod i butiken i lite över 30 minuter och velade fram och tillbaka över vilken flaska jag skulle ta. Har för mig att valet stod mellan en Chivas Regal 18-årig och en Johnny Walker Gold Lable där valet föll på den sistnämnda. Problemet här var att båda dessa flaskor var just blended whiskey vilket jag inte hade reflekterat över. Jag tänkte bara att ”den är dyr så den smakar säkert bra”, för billig var den då inte. Väl hemma lämnade jag stolt över presenterna till bröderna och när det så var dags för denne bror att öppna sina blev han först väldigt glad över cigarren, ett leende som sedan försvann väldigt snabbt när han såg vilken whiskey jag hade köpt.  ”Sånt här räv**** går ju inte att dricka” blev kommentaren och jag tror banne mig att flaskan står kvar i hans barskåp än idag, helt oöppnad. Den perfekta gåvan visade sig vara långt ifrån vad jag trodde var en perfekt gåva.

Nu har jag kompenserat för detta genom åren, då jag själv fått upp ögonen och smaklökarna för att kunna avnjuta en god single malt och precis som honom så skulle jag idag inte ens leka tanken att dricka något annat än just single malt.