Svensk Whiskey

Whiskey har en historia som går långt tillbaka i tiden och börjar på Skottland på ungefär 1500-talet, vilket är varför många också associerar drycken till just den delen av världen. De senaste 100 åren har intresset för whiskey ökat drastiskt, och därför har det också fått en allt större del av spritkonsumtionen i Sverige. Trots hård konkurrens och höga startkostnader står flera verksamheter starka i Sverige som även exporterar till länder utomlands.

Historian bakom svensk whiskey

Rent historiskt har Sverige inte varit särskilt stora inom Whiskeyproduktion, men de senaste hundra åren har även Sverige tagit sig in långsamt på spelplanen. Det började komma fram idéer om att producera whiskey redan på 30-talet, för att slippa importera spritsorter från andra länder. Detta var något som speciellt kändes av under andra världskriget då det var svårt att få in drycken in i landet. Det tog ända fram till 1955 innan den första whiskeyn började tillverkas med personal som blivit utbildad i Skottland.Whiskeyn kallades Skeppets Whiskey med inspiration från regalskeppet Wasa. Tyvärr blev resultatet inte riktigt det producenterna hade önskat, och trots att receptet ändrades efter lanseringen 1961 fick den mycket hård kritik och produktionen stannade år 1968. Till en början var populariteten stor, men på grund av den unika smaken föll intresset snabbt för den svenska spritdrycken, trots ett pris som var lägre än importspriten.

Framgångsrik svensk lansering

Den första framgångsrika svenska whiskeyn lanserades av Mackmyra 2006 och blev snabbt en favorit i Sverige som idag har fått flera internationella priser för sin whiskey. Det är också den första svenska single malt whiskeyn och är lagrad på svenska ekfat vilket ger en lite kärvare smak än den som kommer av amerikansk ek. Vad som skiljer Mackmyra från många andra svenska whiskeyproducenter är hur de erbjuder konsumenter att köpa ett fat med whiskey som de hjälper till att lagra. Dessa ägare får även ta del av olika evenemang och aktiviteter som skapar en gemenskap mellan fatägarna. Ett annat väletablerat svenskt företag som producerat whiskey sedan 2010 är Box Whiskey som idag har bytt namn till High Coast Whisky på grund av ett annat företag som hade ett liknande namn. Företaget har fått internationell status och jämförs med skotska och japanska whiskydestillerier efter en stark vilja att lyckas. Destilleriet befinner sig i Kramfors där det också finns ett ”Visitor Center” där whiskeyentusiaster kan besöka deras egen restaurang och whiskeybar, som befinner sig i deras historiska destilleribyggnad.

Framgångsrik svensk lansering

Spirit och Hven invigde sitt destilleri 2008 och är världsunikt då de erbjuder ”pot still” destillering där hela produktionsprocessen sker i samma byggnad. Det finns ett stort fokus på hög kvalitet och långa jästider för att frambringa önskad smak och doft. Trots den höga konkurrensen mot de välkända skotska företagen finns det en lista med fler svenska destillerier och whiskysorter som går att hitta både i Sverige och ibland också utomlands. Vid en förändrad lagstiftning skulle det inte vara omöjligt att antalet destillerier utökas, för att till exempel tillåta mikro-destillerier som idag går att hitta på olika ställen i USA.