Single malt över blended whiskey – Dyraste som sålts

Whiskey är utan tvivel en av de godaste alkoholhaltiga dryckerna som finns att köpa, inom kategorin starksprit vill säga. Självfallet finns det också mängder av goda viner men det skulle vara som att försöka jämföra äpplen med päron. När det gäller whiskey så personligen finns det bara en typ av whiskey som gäller och det är en singel malt whiskey. Nu har vi alla olika smak och vissa föredrar att dricka en gold blended whiskey som en Johnny Walker Blue Lable eller en Chivas Regal 25, två riktigt dyra flaskor och som tillhör den översta nivån av blended whiskey. Men trots detta så går en blended inte att jämföra med en singel malt.

Single malt över blended whiskey

Men vad är det då som skiljer en single malt med en blended whiskey? En single malt är en whiskey som gjorts på ett sädesslag, och där drycken destillerats under en omgång. En blended whiskey är en whiskey där man har tagit en mängd olika single malt whiskeys och sedan kombinerat dessa i olika delar, för att få fram den smakprofil man är ute efter.

Tar man en titt på marknaden och efterfrågan, så säljer blended whiskey i betydligt större volymer jämfört med single malt, men återigen är det som att jämföra två olika saker, då den ena är en Volvo och den andra är en Rolls Royce och den sistnämnda är inget man brukar dagligen eller något som man blandar med lite cocacola eller sodavatten, det är en dryck för finsmakare som verkligen uppskattar drycken för vad den är, i sitt naturliga esse. Är du ute efter en whiskey och cola, håll dig då till blended.

Dyraste single malt som sålts

Den största orsaken eller anledningen som kanske avskräcker folk från att köpa en single malt är att priset i regel är betydligt högre jämfört med en blended whiskey och långt ifrån alla är villiga eller för den delen, har möjligheten att spendera dessa extra hundra- eller tusenlappar på en flaska. För att kunna köpa någon av de allra dyraste av single malts som sålts, ja då hade man behövt vinna drömvinsten på lotto, ta hem en jackpot på pokerstars eller sparat genom åren och då sparat stora summor varje månad, då det hade krävs miljoner av kronor för att kunna ta hem ett av de mest eftertraktade single malt märkena, Macallan och i detta fall The Macallan ”M” som gick under klubban för $630,000 när den såldes på auktionshuset Sotherby´s under 2014. Detta motsvarar 5,35 miljoner kronor omräknat med dagens valutakurs. Men frågan är om man ens skulle ”våga” att dricka ett glas av denna ädla dryck, än mindre bjuda någon på ett glas. Nu vet jag inte den exakta storleken på den kristallkaraff som whiskeyn levererades i men om vi utgår ifrån en normalmängd på 700 cl, då innebär det att varje centiliter i flaskan kostade köparen 76 500 kronor, så att bjuda en vän på 3 centiliter, ja då skulle ägaren bokstavligen talat ge bort 230 000 kronor. Självfallet, den som köpte denna karaff hade pengar och det var säkert bara en droppe i havet för denne men trots detta, trots att man var miljonär, skulle du ha delat med dig av en flaska med en prislapp som denna?

Andra dyra flaskor

Flaskan här ovan är den absolut dyraste single malt som någonsin auktionerats ut, men det finns en mängd andra dyra flaskor som sålts genom åren. Även den näst dyraste som klubbats ut kommer från företaget Macallan och gick under namnet The Macallan 64 Years Old in Lalique Cire Perdue 1946. Slutsumman för denna raritet landade på motsvarande 3,9 miljoner kronor omräknat med dagens valutakurs eller ett centiliterpris på strax under 56 000 kronor, om vi utgår ifrån att flaskan innehöll 70 cl. Skapelsen av denna exklusiva tappning var för att fira 150-års jubileum av kristalltillverkaren René Laliques, vilket också är orsaken till att man valde att tappa drycken i exklusiv kristallkaraff, något som också bidrog till ett pris som var högre än normalt, om den hade tappats på vanlig flaska.

När denna karaff gick under klubban under 2010, så var målet med auktionen att samla in pengar till olika välgörande ändamål och även detta bidrog då också till det astronomiska priset. Köparen kan i alla fall skryta med att man har köpt den näst dyraste whiskeyn som någonsin sålts.

The Macallan är en av giganterna inom single malt branschen och det är inte så konstigt att deras produkter toppar listorna över dyraste flaskor som någonsin sålts. Självfallet hittar vi även en rad andra producenter med på denna topp tio lista. Det som förvånade mig när jag gjorde efterforskningar kring ämnet var att jag hittade en japansk whiskey som den tredje dyraste som någonsin sålts, en 50-årig Yamazaki vars prislapp landade på $134 000 eller motsvarande 1,1 miljoner kronor. Bland de övriga flaskorna hittar vi en Glenfiddich från 1955 som kostade $94,000 och en 50-årig Springbank med en prislapp på $78,000. För att ens kunna ta sig in på denna topp tio lista över världens dyraste whiskey krävdes det en prislapp på $35,000, vilket Dalmore Selene från 1951 fick som prislapp. Totalt producerade man 30 flaskor men det är oklart om alla 30 av dessa redan har sålts eller inte.