Producerande länder

Välkommen till den andra delen i min bloggserie ägnat till ämnet whisky. I den första delen gick jag igenom lite om hur whisky tillverkas, vad som används i de olika regionerna och vad som krävs för att en whisky ska få kallas exemelvis single malt eller skotsk whisky samt vad de olika benämningarna som cask strength och blended malt betyder. I denna del tänkte jag titta lite på några av de länder som producerar denna ädla dryck.

Amerikansk whisky finns i flera olika varianter däribland rågwhisky (producerad på mäsk innehållandes minst 51 % råg), majswhisky (mäsk innehållandes minst 80% majs), maltwhisky (mäsk innehållandes minst 51 % maltkorn) och bourbon whisky (tillverkad av mäst innehållandes minst 51% av en speciell typ av majs). Alla dessa whiskytyper måste tillverkas så dom innehåller en alkoholhalt på max 80% och att det inte använts några tillsatser för varken smak eller färg. För att den ska få kallas American Whisky måste den också lagras i minst två år.

Skotsk whisky anses traditionellt vara den bästa typen av whisky som finns. Majoriteten av de sorter som finns destillerar man i regel två gånger för att få fram den smak och alkoholprofil man är ute efter. Men det finns vissa märken där drycken destilleras hela 20 gånger, innan den tappas på fat! Enligt lag så kan en whisky endast få ”Scotch” i namnet om den tillverkats i Skottland och att den där lagrats på fat i minst tre år, även om de flesta väljer att lagra sin whisky betydligt längre än så, i många fall under flera årtionden. De fem kändaste regionerna i Skottland som producerar whisky är Highland, Lowland, Islay, Speyside samt Campbeltown.

Irländsk whisky är en annan högt aktad whisky runt om i världen. Deras single malt, single grain och blended whiskys måste också lagras i minst tre år innan den får släppas på marknaden, även här så är detta lagstadgat.

Engelsk whisky produktionen har haft både sina upp- och nedgångar genom århundraden. Efter närmare 100 år av en så gott som helt nedlagd produktion av whisky i Bristol och Liverpool kunde man under 2006 se ett nytt destilleri öppna upp dörrarna och åter börja producera engelsk whisky.

Australiensisk whisky kanske inte tillhör vanligheten, I alla fall inte för oss som bor i Sverige men till saken hör att landet är en av de större whiskyproducenterna i världen, speciellt den whisky som produceras på ön Tasmanien.

Indisk whisky tillverkas nästintill helt uteslutet på jäst melass, som utanför Indien kallas för rom. Den indiska produktionen av whisky har sina rötter från 1820-talet men där man har gått från att använda sädesslag till att nu använda melass.

Tysk whisky är en väldigt ung whisky, då produktionen i landet kom igång så sent som på 1980-talet. Här har man i allra flesta fall använt sig av kopierade recept tagna från Skottland och USA.

Japansk whisky tillverkas till största del efter skotska regler. Man skulle kunna placera en japansk whisky någonstans mellan en Lowland och Speyside när det gäller smak och stil, med en delikat och aromatisk smak, med toner av sötma. Whiskyproduktionen i Japan inleddes tack vare Shinjiro Torii och Masataka Taketsuru där Shinjiro byggde landets första destilleri under 1923 och Taketsuru som byggde sitt, elva år senare.