Om företaget Mackmyra Svensk Whisky

Historien om Mackmyra är att ett gäng kamrater hade samlats för en skidsemester. Under denna semester ska frågan ha kommit upp hur det kommer sig att det inte finns någon svensk maltwhisky. En fråga som kanske många sällskap funderat över tidigare.  Skillnaden mot tidigare sällskap var att dessa gjorde slag i saken och startade faktiskt ett destilleri. Destilleriet hölls i det gamla järnbruket Mackmyra bruk. Det är där namnet kommer från.

De första åren

Mackmyra grundades år 1999. Detta betyder att detta året, 2019, fyller Mackmyra 20 år. I början låg ett stort fokus på att experimentera för att ta fram en god grund som kunde utgöra en bas. En lite sötare och en något mer rökig. Att göra whisky i Sverige har flera fördelar. Dels har vi världens renaste vatten, vilket är otroligt viktigt för att framställa en fin whisky. I reklam om whisky från andra länder ser du ofta hur vatten renas genom naturlig rening av klippblock, lav och liknande. I Sverige vrider vi på kranen och ut kommer vatten som sopar banan med allt annat vatten i resterande delar av världen. Vårt korn har också en fördel. De långa sommardagarna ger goda förutsättningar för korn med en större sötma. Whiskyn lagras sedan på ekfat, ett bra träslag som finns gott om i Sverige och som bidrar med en smak olik de fat som whisky lagras i på andra delar av jordklotet.

En annan sak Mackmyra gjorde för att få fart på produktionen var att erbjuda försäljning av hela fat med whisky. Då fick en investerare köpa en tunna som sedan skulle stå på lagring i flera år. På så vis kunde Mackmyra börja sälja whisky långt innan den blivit färdig. Ett koncept som många whiskyfantaster dessutom ansett varit väldigt uppskattat. Ägaren får dessutom välja själv hur whiskyn ska smaksättas. Och i väntan på att fatet ska uppnå utsatt lagringstid hålls det olika event för som fatägare får delta vid.

Mackmyra idag

Mackmyra går idag även att investera i via börsen. Där får Mackmyra ofta kritik för att de har problem med sin lönsamhet. Att lönsamheten inte finns hos ett företag från börsnotering är ingen ovanligt. 80 % av de företag som noteras i USA går inte med vinst. Det är genom att lyfta blicken från bolagsrapporten och ut i butikerna som den verkliga utvecklingen går att se. Från sitt standardsortiment har Mackmyra vuxit på flera olika sätt. Dels har de utökat sitt standardsortiment. Idag består standardsortimentet av Mack, brukswhisky, svensk rök samt svensk ek. Mackmyra tillverkar även utgåvor i form av limited edition och samarbeten. Exempel på en limited edition är en whisky som kommer ut närmare jul. Denna whisky brukar innehålla smaker som är associerade med julen. Så som kanel, nejlika och pomerans. Deras samarbeten har haft ett gott samarbete med Sweden Rock, där de gjort en utgåva varje år sedan 2015. De har även gjort utgåvor i samarbete med allt från storband som Motörhead till företag som SAS. Mackmyra är även först i världen med en blend som är framtagen genom att använda sig av AI. Allt detta pekar mot att Svensk whisky är på framfart. Och den har kommit för att stanna.

Mackmyra idag