Olika typer av Whisky

Whisky tillverkas genom destillering och lagring. Beroende på vad man använder sig av för pannor och hur många gånger råspriten destilleras påverkar det doft och smak. Vilket typ av fat man har lagrat whiskyn på eller om tillverkaren har använt sig av råg, korn eller majs påverkar whiskyns slutliga karaktärer. Whisky tillverkas i många länder i världen. De mer kända producentländerna är Skottland, Irland, Amerika, Kanada och Japan.

Whiskyns grund

Maltwhisky har sitt ursprung i Skottland och spred sig till övriga världen under 1980-talet. Den tillverkas på blötlagda korn som har börjat gro. Den grönamalten torkas i torveldsugnar, där whiskyns rökiga toner uppkommer. Nästa steg i tillverkningen mals och lakas malten ur med hett vatten, vilket resulterar i en söt vört som förs över till jäskar. Maltwhisky destilleras minst två gånger. Råspriten som uppstår hälls över till ett fat där den lagras. För att det ska få benämnas whisky måste spriten vara lagrad i minst tre år på ekfat. Ekfat som används kan fördelaktigt tidigare använts för lagring av bourbon eller sherry. Singel malt betyder att all malt kommer ett destilleri. När malten blandas från olika destillerier kallas den Blended Malt Scotch whisky.

Grainwhisky

Grainwhisky framställas på ett liknade sätt som brännvin, där man separerar alkoholen genom kolonndestillation. Man använder sig av mältat korn i en liten mängd plus vete och majs. Denna process gör att whiskyn får en neutralsmak som mognar snabbare. Precis som med maltwhisky måste grainwhisky lagras i tre år för att få namnet whisky. Karaktärerna blir mer komplexa desto längre whiskyn lagras. Grainwhisky är billigare att framställa än maltwhisky. Den används oftast som bas för blended whisky.

Blended whisky är en blandning av olika sorters grain- och maltwhisky. Tillverkarna använder både grain- och maltwhisky sorter som har fatlagrats i minst tre år. De vill skapa en whiskey som håller samma standard år efter år. En blended whisky kan innehålla tre olika sorters grainwhisky och mellan 20-50 olika sorters maltwhisky.

Whiskyländernas karaktärer

Skotsk whisky har många olika stilar allt ifrån milda och blommiga till kraftfulla och rökiga karaktärer. Runt 90 procent av all tappad whisky i Skottland är blended whisky. Den irländska är mer känd de fruktiga tonerna. Den framställs oftast av en blandning mellan omält och mält korn. Den amerikanska whiskyn karakteriseras på sina vanilj- och brända smörkolatoner. Bourbon är den mest kända whiskysorten bland de amerikanska. Bourbon innehåller till största del majs som blandas ut med vete, korn eller råg. Amerikans whisky lagras på nya fat som bränns och ekens socker karamelliseras. Faten används endast en gång och säljs sedan vidare. Enligt amerikansk lag ska en straight whisky lagras i minst två år.

Den kanadensiska whiskyn (Crown Royal)

Den kanadensiska whiskyn har en fruktigare, lenare och mer karaktärer från faten. Tillskilland från andra whisky typer får den kanadensiska innehålla en högre smaksättning, exempel smaker av rom, fruktvin eller sherry. Den lagras i minst tre år på ekfat som inte får innehålla mer än 700 liter. Den japanska whiskyn har sin egen rena stil och även många andra olika karaktärer precis som den skotska whiskyn. I den japanska whiskyn är jäsningen en viktig del av processen för dess aromatiska karaktär. I Japan använder man en blandning av begagnade bourbonfat och japansk ek för att lagra whiskyn.