Johnnie Walker del 2

Inget annat märke inom whiskeyindustrin kommer i närheten av de försäljningssiffror som Johnnie Walker lyckas uppnå år efter år. JW är utan tvivel det populäraste whiskeymarket på marknaden med en försäljning under 2015 såg närmare 230 miljoner flaskor distribueras runt om i världen. Nu betyder detta inte att bara för att man säljer så stora volymer att drycken är uppskattad av alla, långt därifrån. Personligen tar jag en single malt över en blended whiskey, som detta är, alla dagar i veckan. Men vill du ha något att bjuda på och det rör sig om en större samling människor, då kan en blended göra det lite billigare för dig. Det är också en väldigt populär sort att använda sig av för att göra whiskeydrinkar så som whiskey och cola.

Stort utbud

Nu är det inte bara en sort eller en blend som man säljer hos Johnnie Walker, tvärt om. Det finns ett stort utbud av olika blends tillgängliga hos dem som i många fall har fått en färg i namnet, så som Red, Black, Blue, Gold, Green samt platinum label där den ena är starkare, äldre och dyrare än den andra.

Red Label

Detta är storsäljaren för företaget, en whiskey med 40% alkohol och som blandats med 35 olika sorters whiskey. Detta var bland annat Winston Churchills favoritwhiskey som han drack tillsammans med sodavatten. Även den förra detta amerikanska vicepresidenten Dick Cheney hade denna sort som sin favoritwhiskey.

Black Label

Näst ut i produktportföljen har vi Black Labes som även denna är en 40-procentig whiskey men där man använt sig av 40 olika whiskeysorter för att få fram denna blandning. Förutom att man använder sig av 40 olika sorter så måste dessa 40 även ha varit lagrade på fat i minst 12 år.

Double Black Label

Detta är ett relativt nytt tillskott till Johnnie Walkers produktportfölj. Här har man tagit en vanlig Black Label och sedan förfinat den produkten en aning genom att tillsätta lite mer rökig typ av whiskey för att ge den en mer kraftfull smak och arom.

Green Label

Nu börjar vi komma upp i de lite mer dyrare sorterna av JW och först ut har vi Green Label, en 43-procentig whiskey, vilket innebär att man har blandat fram denna endast genom att använda single malt whiskey. Man använder sig primärt av fyra olika sorters malt för att få fram denna unika blandning, Talisker, Linkwood, Cragganmore samt Caol Ila valdes för att få den blandning man var ute efter med en mogen balans av smak och arom. All den maltwhiskey som används måste också vara lagrad på fat i minst 15 år.

Gold Label

Som grund till Gold Label har man använt sig av 15 olika single malt whiskeys, främst Clynelish. Denna variant togs fram speciellt för att fira varumärkets 100-års jubileum. All den whiskey som används måste vara lagrad mellan 15 till 18 år men idag så har man inte längre något årtal på flaskan vilket man hade tidigare. Istället kan man läsa “Gold Label Reserve” på etiketten idag.

Blue och Platinum label

Sist ut har vi flaggskeppen inom JW´s produktportfölj, och de tveklöst två dyraste typerna, Blue och Platinum label där Platinum Label mer eller mindre är en ersättning för Gold Label i vissa utvalda länder, främst i Asien. Blue label i sin tur, blandas med 18-årig eller äldre whiskey vilket gör att priset också reflekterar detta där en flaska kan kosta upp emot 4000 kronor!