En djupdykning i olika Glen whiskeys del 1

Inom whiskeyvärlden och då framför allt när det gäller single malt så finns det mängder av olika whiskeyproducenter som börjar på namnet ”Glen” och många av dessa producerar riktigt goda whiskeys. Av den simpla anledningen tänkte jag nu gå igenom några av de olika ”Glen” som finns, några som jag själv har prövat samt några som jag har fått rekommenderade att pröva, men som ännu inte hunnit bli av. Det finns trots allt upp emot 40 olika ”Glen” whiskey ute på marknaden så det skulle ta ett tag att gå igenom hela sortimentet.

Först ut tänkte jag ta dom som jag blivit rekommenderad att köpa och här har vi en som går under namnet Glenkinchie samt en annan Glen Grant, därefter har vi två jag har provat, Glenmorangie samt så klart, Glenfiddich.

Glenkinchie

Först ut har vi en whiskey som producerats av det skotska destilleri, Glenkinchie, vars historia sträcker sig 180 år tillbaka i tiden, till 1837. Med en sådan lång historia inom whiskeytillverkning, lär man sitta inne med både det ena och det andra när det gäller kunskaper och knep för att få fram den där riktigt goda drycken. Flaskan jag fokuserat på här är en Glenkinchi 1991 Distillers version och med tanke på att drycken kommer från det skotska låglandet så levereras den med mjukare smak än dess mer rökiga konkurrenter. I den hittar ni inslag och smaker från bland annat vanilj, sötma och färska citrusfrukter, tillsammans med svaga toner av kola och äpplen. Det är en mjuk men en riktigt smakrik whiskey som ska vara en fröjd att dricka. Den finns att köpa på välsorterade bolag och har ett väldigt humant pris på strax under 400 kronor.

Glenmorangie

Näst ut i ”Glen” sortimentet som jag fått rekommenderat för mig är en 18-årig Glenmorangie märkt ” “Extremely Rare”. Det största problemet för min del när det gäller att prova är att den inte säljs i Sverige så det blir till att inhandla den utomlands, om jag vill ha möjligheten att pröva på denna. Prisuppgifter som jag hittat online tyder på att en flaska går lös på omkring $120 vilket blir strax under tusenlappen om räknat till kronor. Man smaksatte denna whiskey genom att dela upp lagringen av den, där dom första femton åren skedde i klassiska ekfat, varpå de den sedan överfördes till sherryfat där den lagrades i ytterligare tre år. Denna delade lagring har resulterat i en spännande smaksättning med komplex smak och naturligtvis klara inslag av fatkaraktär tillsammans med valnöt, nougat, choklad och vanilj.

Glen Grant

Glen Grant distillery levererar här nästa flaska, The Major´s Reserve som den kallas och som säljs på bolaget för strax under 300 kronor. Detta är en riktigt god whiskey kontra det låga priset och absolut en ni bör pröva om ni nu gillar whiskey med tydlig fatkaraktär tillsammans med smörkola, honung och svaga inslag av citrus. Skulle denna vara något som tilltalar er, då kan ni även pröva på en äldre, 12-årig version som med ett något högre pris på strax under fyra hundra kronor. Eller om pengar inte är ett hinder, då erbjuder Glen Grant en flaska för lite över 23,000 kronor.