Blended whiskey del 3

Alla har vi våra olika smaker och många föredrar att dricka en blended whiskey över en single malt. Själv föredrar jag en god single malt, gärna åldrad och jag är ganska säker på att dem som gillar blended whiskey, inte har haft möjligheten att smaka på en riktigt god single malt, men visst jag kan också ha helt fel. Tittar vi på försäljningssiffror så råder det inget tvivel, blended säljer tio gånger bättre än single malt, men så är en blended också betydligt billigare än majoriteten av alla single malt whiskey.

Då var vi nu framme vid den tredje delen där jag tittar lite närmare på en rad olika blended whiskysorter som kan vara ett köpvärt alternativ till den som inte har något emot att växla mellan single malt och blended. Dessa drycker är några som jag fått rekommenderade för mig, inget som jag druckit själv, då jag personligen håller mig till den lite mer ädla varianten och varianten enligt mig, som smakar bäst. Jag syftar så klart på utsökta single malt whiskey. En vän köpte en fin, blended whiskey till min bror, än idag, 15 år senare, står samma whiskey kvar på hyllan, oöppnad. Han skulle aldrig få för sig att dricka en droppe av blended.

I den andra delen skrev jag om en rad olika varianter och märken, däribland Chivas Regal 18, Dewar’s 18, Taketsuru Pure Malt 21 Year Old, Crown Royal Monarch 75th Anniversary Blend, Johnnie Walker Platinum Label samt Monkey Shoulder. I denna del kommer jag titta närmare på Big Peat, Sweet Wee Scallywag, The Irishman Founders Reserve samt Bastille 1789

Big Peat

Namnet säger allt som behövs säga, gillar du en whisky med torv och kraftig röksmak, då har du hittat rätt. Denna whisky är framtagen genom att blanda en rad olika Islays single malt, så som Ardbeg, Caol Ila, Bowmore samt Port Ellen. Den kraftiga aromen bjuder som sagt på en tung röklukt blandat med toner av vanilj och bitter choklad.

Alkoholhalt: 46%       Pris: $60

Sweet Wee Scallywag

Som namnet och etiketten antyder så är detta en lekfull men utsökt blended whisky. Den är framtagen genom blandning av Speyside malts som lagrats på både Sherry och Bourbon fat. Den friska doften växlas mellan äpple och vanilj och smaken bjuder även på toner av karamell, muskot och svaga citrustoner.

Alkoholhalt: 46%       Pris: $65

The Irishman Founder’s Reserve Small Batch Irish Whiskey

Lätt och enkel att dricka, denna blended whisky bjuder på dofter av äpplen och päron tillsammans med smaker av vanilj och saltad karamell samt svag ton av kryddnejlika.

Alkoholhalt: 40%       Pris: $30

Bastille 1789 Blended Whisky

Lagrad på fat i mellan fem till sju år och då i franska ekfat. Denna eleganta whiskey bjuder på väldigt fruktig arom men endast en svag antydan av rökighet. Smaken bjuder på en desto tydligare röksmak, även om den är väldigt len och långvarig tillsammans med svaga toner av vanilj och mandel. Rökigheten håller även i sig i eftersmaken, tillsammans med toner av apelsin.

Alkoholhalt: 40%       Pris: $30