Blended whiskey del 2

Alla har vi våra olika smaker och många föredrar att dricka en blended whiskey över en single malt. Själv föredrar jag en god single malt, gärna åldrad och jag är ganska säker på att dem som gillar blended whiskey, inte har haft möjligheten att smaka på en riktigt god single malt, men visst jag kan också ha helt fel. Tittar vi på försäljningssiffror så råder det inget tvivel, blended säljer tio gånger bättre än single malt, men så är en blended också betydligt billigare än majoriteten av alla single malt whiskey. Här nedan tänkte jag gå igenom några blended whiskey som finns att köpa, till humana priser.

The Classic Cask Rare Scotch Whisky Single Batch 40

Denna dryck destillerades redan 1972 men tappades först på flaska under 2012. Det gör denna blended scotch till en 40-årig whiskey, en whiskey med mörkbrun färg, doftrik med toner av sötma och söta kryddor. Smaken bjuder på toner av kaffe, tee och ek och är väldigt len till smaken.

Alkoholhalt: 43%       Pris: $400

Chivas Regal 18 Years

En ganska identisk färg som en bärnsten, den 18-åriga whiskey from Chivas är både god och finns till ett humant pris. Drycker bjuder på smaker som vanilj, kamomill, kardemumma och kanel, tillsammans med en söt röksmak. En väldigt len och lätt dryck, som håller en lång och mjuk eftersmak.

Alkoholhalt: 40%       Pris: $75

Dewar’s 18

Denna gyllene blended Scotch är anmärkningsvärt komplex, med klara toner av vanilj, crème brûlée och mandel innan man möts av toner av ceder- och sandelträ samt kryddnejlika. Avslutas med en lång och väldigt lätt smak, min väldigt lite rökighet.

Alkoholhalt: 40%       Pris: $80

Taketsuru Pure Malt 21 Year Old

Smaksatt med honung och torkade aprikoser, denna blended whisky från Japan är anmärkningsvärt mjuk för att vara 21-årig. Komplexa smaker innehållandes vanilj och karamell, persikor och aprikos, apelsinskal, plus en liten antydan av rökighet i eftersmaken, blandat med nötkola och citrus.

Alkoholhalt: 43%       Pris: $180

Crown Royal Monarch 75th Anniversary Blend

En flaska i begränsad utgåva för att fira varumärkets 75-årsjubileum. Den här läckra whiskyn bjuder på smaker av vanilj, bakade äpplen, crème brûlée och smörkola med en lång, varm och kryddig eftersmak. Denna ädla dryck går riktigt bra med en efterrätt av något slag.

Alkoholhalt: 40%       Pris: $75

Johnnie Walker Platinum Label

En lista med blended whiskey skulle inte vara komplett om vi inte hade i alla fall minst en flaska från det bästsäljande whiskeymarket i världen, Johnnie Walker. I denna upplaga har vi tagit med deras Platinum Lable, som är en 18-årig whisky som introducerades på marknaden så sent som under 2013. Den har en vibrerande topasfärg och klara toner av apelsin och honung, under en lätt rökig smak. Denna rökighet sitter även i under eftersmaken av denna utsökta dryck.

Alkoholhalt: 40%       Pris: $110

Monkey Shoulder

Denna whiskey är framtagen för att blandas med, så se till att du har med dig soda eller liknande. Självfallet kan den också drickas ren om ni gillar smaker av smörkola och apelsin, med toner av ek i eftersmaken.

Alkoholhalt: 43%       Pris: $32