Blended whiskey del 1

Visst, detta är väl inte min favorittyp när det gäller whisky, då jag personligen föredrar en single malt över en blended, men alla har vi olika smaker, vilket också återspeglas i försäljningssiffrorna, då blended whisky säljer betydligt bättre jämfört med single malt. Det man kan säga om en blended är att dom i regel är väldigt lena, smakfulla med en rökig, fruktig och rik smak men oavsett vad du använder för adjektiv för att beskriva drycken så kommer dessa vara dem samma, år efter år och denna kontinuitet är medveten från tillverkarens sida. Detta är också varför whiskyälskare väljer att dricka just sin sort, då det vet vad de får och vad väntar.

Personer som går och handlar sin favoritwhisky vet vad den heter men många har problem med att stava whisky, ska det vara whiskey eller whisky. Ett lätt sätt att komma ihåg och skilja på detta är att titta på landets namn, har dom ett ”e” i namnet så som United States och Ireland då stavar dom också whisky med ”e”, alltså whiskey/whiskeys samtidigt som länder utan ”e” i namnet som Scotland, Canada and Japan, då skriver dom det utan ett ”e”, alltså whisky/whiskies.

Whiskytillverkning en konst

När det gäller tillverkningen av whisky så kan den jämföras med en konst eller en vetenskap i sig. Att få exakt rätt mängd av de olika råvarorna, att få en bra jäsning och att ha ett optimerat system under bränningsprocessen, det är en vetenskap, men att blanda olika whisky och skapa husets recept, det är en konst som väldigt få är kapabla att utföra. Det är förståeligt att Dr. Nick Morgan, whisky outreach ansvarig på Diageo, anser att genomföra dessa blandningar är en konstform som bara kan växa fram genom erfarenhet, vilja och enastående smaklökar. Företaget han jobbar för erbjuder ett enormt utbud av stora single malt som alla har sin egna personlighet, däribland Lagavulin, Talisker samt Oban men är kanske mer kända för mer tillgängliga, blended scotch, den populära whiskyn Johnnie Walker. Samtidigt säger han att majoriteten av befolkningen drar sig från att diskutera blended whisky då dom anses vara tråkiga. Konsistenta ja, men tråkiga, det är han inte villig att hålla med om och bara för att det är en blended, behöver det inte betyda att den måste vara tråkig, tvärt om.

Självfallet, Scotch är långt ifrån den enda sorten av blended whisky som finns på marknaden. Tvärtom, det finns ett enormt utbud och blended whisky råkar faktiskt vara den populäraste typen av whisky som säljs på marknaden idag. Dessa säljs i enormt stora mängder om man ställer dem i jämförelse med exempelvis single malt och detta gäller blended whisky från Skottland, USA, Kanada, Irland, Japan och även Frankrike, som börjar dyka upp mer och mer på whiskymarknaden, tillsammans med grannlandet Tyskland. Bland storsäljarna under 2015 hittar vi märken som Bell, Lable 5, William Peel och William Lawson vid sidan av de riktigt stora märkena som J&B, Grant, Chivas Regal, Balletines samt den bäst säljande whiskyn av alla, Johnny Walker.