Att kombinera whisky med mat

Vin är för många ett vanligt komplement till måltiden, mer ovanligt är whisky som oftast snarare associeras med en dryck som intas i en bekväm fåtölj. Allt vanligare blir det dock att ta in den starka drycken från vardagsrummet in till köket, som genom rätt kombination kan skapa helt nya smakupplevelser långt från de traditionella med sina breda nyanser.

Ett relativt nytt fenomen

Traditionellt har whisky främst druckits till Haggis i Skottland, som även kunde blandas in i såsen till måltiden. Utöver detta har whisky sällan gått hand i hand med mat från ett historiskt perspektiv, inte osannolikt på grund av rödvinets betydligt högre status. Whisky var därför en dryck för de längre ner i de sociala klasserna, och användes snarare för att hålla värmen än att utöka smakpaletten under en måltid. Idag har detta vänt och fler börjar inse potentialen i att blanda whisky med mat, som genom rätt kombination kan ta en rätt till nästa nivå. Första nyckeln till att introducera whisky är att prova sig fram, smak är subjektivt vilket innebär att alla har en unik upplevelse. Samtidigt kan denna resa vägledas av verktyg och riktlinjer för att göra forskandet lite enklare, och för att undvika onödiga misstag.

Whisky på middagsbordet

För de som speciellt dras till whisky med mindre rökig smak är ostar ett mycket uppskattat komplement. Gruyère, parmesan eller compté är exempel på ostar som passar väl till de flesta whiskys med mindre rökighet och även till dem med mer sötma. Här går bourbon också bra att använda som avec. Ost går även att ätas till rökigare whiskys, men då bör också styrkan på osten anpassas till whiskyns rökighet.  Rödvinet går bra att byta ut mot en rökig whisky när kött står på menyn. Kött och whisky är överlag en lyckad blandning där olika sorter kan blandas efter smak, undvik dock en alltför rökig whisky till köttet då den rökiga smaken då kan ta över. Är skaldjur en favorit går dessa även bra att blanda med whisky, gärna en maltwhisky som Teeling.

Perfekt till sött

Till efterrätt fungerar whisky också bra som avec, men här kan det vara värt att ta till de mindre rökiga sorterna för att matcha bra med sötman. Choklad är en favorit som är svår att slå när det kommer till att blanda med whisky där mörk choklad speciellt fungerar bra tillsammans med drycken. Här passar det bra med en mer elegant whisky som helst är lagrade på sherryfat som smälter ihop perfekt med en choklad på ungefär 70 procent.

Perfekt till sött

Äpplen är en vanlig del i svenska efterrätter och även här kan whisky bidra till att lyfta smakerna en nivå till. En ung whisky, gärna en som har undertoner av äpplen, blandar sig bra med en nybakad äppelpaj.
Nötter brukar ofta ätas till en kall öl, men här kan ölen med fördel bytas ut mot en rökig whisky. Förslagsvis passar pistaschnötter och mandlar väl till en rökig whiskysort som Svensk Rök från Mackmyrra. Det går även bra att blanda in whisky i matlagningen där whisky kan lyfta en sås, men också fungera som en bra touch i en efterrätt såsom en chokladmousse.